onsdag 26 november 2014

Svavelvinter i Mundana

Svavelvinter i Mundana.

Det gamla DoD äventyret Svavelvinter kan med fördel förläggas till ön i Yons vik nordväst om Gordrion.
För att få någon behållning av inlägget nedan bör du ha Svavelvinter äventyret, eller i alla fall hyfsad koll på vad det handlade om.



Äventyrarna kan komma till Yon av flera olika orsaker. De kan vara utsända av Klan Samjed för att sabotera svavelhandeln. De kan vara där för att förgöra Shaginov sekten. De kan vara utsända av Jargien för att undersöka de fritänkande jargierna vars tankar kanske börjat sprida sig till Jargien. I mitt fall är RP:na utskickade för att hjälpa den lokala Daak kyrkan mot Shaginov sektens inflytande.
De kommer dit för att på uppdrag av Arvons Hammare stödja den lokal kyrkan samtidigt som de skall granska densamma. De kommer då att besöka klostret i berget som precis blivit anfallet av Shaginov sekten. Anledningen till anfallet är för att Daak klostret har en gammal helgonrelik. Ett huvud som uttalar en bön som fördriver alla odöda med rang X eller lägre, samt att den kan sända tillbaka nedkallade demoner till deras rätta dimension. Munkarna är döda men huvudet finns kvar i ett dolt valv. Efter att ha hämtat detta vill RP:na hämnas munkarna, eventuellt saknas någon munk som Shaginov sekten kidnappat för att studera någon speciell förmåga denna munk besitter.

Nu måste de hitta fästet och förgöra sekten. De kommer att få veta är själva fästet byggts av Bergstroll som fått fina artefakter av Shaginov för sina tjänster. Bergstrollen litade dock inte helt på Shaginov sekten och har därför en ”självförstörelse” mekanism inbyggd i fästet. Bergstrollen kan tala om var denna mekanism finns, samt var fästet är beläget om RP:na kan hämta en speciell stensort ur djupet på Silvergruvan. Silvergruvan bebos numera av draken Sarakai. RP:na hämtar stenarna och tar sig därefter till Shaginovsektens fäste.

Innan deras attack mot fästet blir de kontaktade av veddo som ser dem som frälsare från Shaginov sekten. De har gamla profetior om frälsare från söder och att de för dem skall visa de gamla gravfälten där mäktiga vapen skall finnas till hjältarnas hjälp. RP:na kommer att ta sig in i gravkumlen och därmed väcka upp de gamla prästinnorna som nu ser att deras tid är kommen. RP:na stormar därefter Shaginov sektens fäste. Efter detta möter de Shagoniv som tackar dem för att de slagit ut sekten då den börjat bli ett problem för honom. De odöda prästinnorna från Jelem kommer till huvudorten och kräver cirefaliernas underkastelse samt återtar vissa saker RP:na plundrat från deras gravar/viloplatser.
Sedan lär det bära av hemåt igen. Shaginov kommer nu att fortsätta sina planer för världsherravälde.


Ca 7000 f.D  Under början av denna Eon, i samband med Mörkrets ankomst, sträckte sig den norra polarisen sig mycket längre söderut.
På isarna levde ett primitivt folk. De var nomader och vandrade över isen och tundran sökandes efter mat. De påverkades nästan inte alls av mörkrets ankomst, då de härjande styrkorna aldrig nådde så långt norrut.
Detta folk som sedermera skulle bli Veddo vandrade från fastlandet ut på de nordligaste öarna där de sedan blev kvar när isen drog sig tillbaka igen.
De utvecklades ungefär på samma sätt som sina fastlandssläktingar men hade en mycket primitivare kultur då de aldrig fick någon uppblandning från andra folkslag och kulturer. Det enda som i viss grad påverkade deras utveckling var det plötsliga uppdykandet av Radh-Kamras heliga stad Jelem.

6472 f.D       Efter att Mörkret lyfts återgick Radh-Kamras prästinnor till sitt dekadenta leverne. De försummade sina sysslor som gudinnans språkrör och landet förföll allt mer. Som straff för deras svek mot gudinnan förpassade gudinnan deras depraverade stad långt norrut, långt borta från all civilisation för att deras irrläror inte skulle sprida sig längre. De gamla prästinnorna tänkte också använda kraftnoden vid Jelem för deras egna syften. Detta var ytterliggare ett skäl att flytta staden.

                      Cinnerva flyttade Jelem och dess omgivningar genom att använda de förtunningar som fortfarande fanns mellan de olika planen efter förra peripetin. Jelem flyttades in i skugglandet och kunde i dess förvanskade värld driva bort för att sedan återinträde i den Mundana världen fast då på en annan plats. Cinnerva planerade att flytta Jelem långt norr ut till området kring issjön för att där låta de perverterade prästinnorna försmäkta i kyla.

                      Dåvarande drottningen blev naturligtvis bestört över denna plötsliga färd in i skugglandet. Lågornas råd och drottningens prästinnor började inom kort att försöka utröna vad som var på väg att ske. Genom att betvinga och fråga ut andar och demonväsen lyckades Lågornas råd få reda på vad som hänt. Rebran, ledare för lågornas råd, lyckades även komma på ett sätt att stoppa den ofrivilliga migrationen. Den kraft av teotropi som Cinnerva gjutit i Jelems förflyttning kunde fokuseras om in i en kristall. När kraften försvann gled Jelem åter in i den Mundana världen och detta tajmades så att Jelem hamnade på Yon (fanns mest bara hav att välja på annars, och prästinnorna skulle inte klara ett liv på havets botten…).

                      Efter Jelems ”inbromsning” och återinträde i den Mundana världen på Yon stod Jelems invånare inför helt nya förutsättningar. De var vana vid att ständigt servas av folket och att vältra sig i överflöd. Det tog dock inte lång tid innan de fann de primitiva Veddo och förslavade dem för att åter kunna leva sitt liv i lyx och överflöd.

6040 f.D       Flytten av Jelem blev inte den sista förbannelsen som drabbade prästinnorna och Jelems övriga invånare.
                      När Cinerva såg sin ursprungliga plan grusad, att låta Jelems kätterska folk försmäkta i kyla och armod långt upp i norr, lade hon en ny förbannelse över Jelems folk. Om det var denna förbannelse av Cinerva eller ett resultat av invånarnas omåttliga nyttjande av droger och rusdrycker är osäkert men resultatet blev det samma - Jelems invånare slutade föda några nya barn. Invånarna prövade många olika metoder, t.o.m. att få barn med deras slavar, men inget hjälpte, de var dömda till undergång.
Några försökte lämna ön för att söka sig tillbaka till civilisationen men deras kunskaper inom sjöfart var alltför ringa för att de skulle nå fram. Skeppen förliste eller drevs tillbaka till Yon av starka sydliga vindar. De använde kraften i kristallen (den innehöll en ofantlig magnitud av teotropi) för att försöka påverka saker men inget fungerade.

                      De sista prästinnorna dör ca 400 år efter deras ankomst till Yon och några decennier tidigare hade de sista av Jelems invånare gått under.
Prästinnorna lät sig begravas i mäktiga gravkumlar på öns västsida och de vanliga medborgarna begravdes innanför Jelems murar inne i den mörka skogen där staden låg.
Veddo fick utföra allt det kroppsliga arbetet med att skapa gravarna men de sista prästinnorna ville inte att veddo skulle kunna skända deras gravar efter att de gott hädan och lade därför en mäktig besvärjelse över sina gravar. Besvärjelsen gjorde att ingen veddo kunde komma nära gravarna utan att drabbas av fruktansvärda smärtor. De använde sig av samma formler för att säkra själva staden Jelem efter att den sista invånaren avlidit. De sista prästinnorna begick rituellt självmord inne i sina gravar samtidigt som de utförde en ritual som skulle försänka dem i en odöd sömn under årtusenden. De hade förutspått att det i framtiden skulle komma en tid då de skulle kunna återvända från de döda och härska igen. Drottning Ottavia och hennes häxmästare Rebran organiserade det hela.

Veddo återgick till sitt tidigare liv och minnet av Jelem levde bara kvar som legender om dolda rikedomar och mäktiga artefakter på gravfälten i väster och i skogens djup.
Områdena blev tabubelagda och förbjudna för veddo att beträda p.g.a besvärjelsens effekter.
                      Årtusenden gick och veddo fortsatte sitt nomadliv på Yons tundra.

Ca 200 e.D    En tillfällig isbrygga mellan fastlandet och Yon under några stränga vintrar gör att tirak stammar vandrar över och bosätter sig på Yon. Det rör sig om knappt 1000 individer. Veddo och tirakerna stöter på varandra ibland men den stora tillgången till mark gör att inga allvarligare stridigheter uppstår, utan på vissa platser bedriver de två folken t.o.m handel med varandra.

2640-2643         Jargiska flyktingar kommer till Yon. De har flytt från svälten i Jargiens västra
e.D                provinser och det förtryck den jargiska statsapparaten utsätter dem för. De slår sig ner i Yon viken och grundar en stad, Yon Interlanium, eller Nya Yon. De driver lätt bort de veddo som lever i området. Veddos sten och hornvapen var en lätt match för jargiernas motsvarigheter i järn. Under tre år invandrar ca 1.200 jargier.
                      Jargierna sprider sig från viken längs med Yons västra kust och under några år skapas det ytterligare tre små bosättningar.
                      Invandrarna består till stor del av nytänkare både vad gäller kyrkans utveckling men även vad gäller hela samhällsstrukturen. Tidigt utvecklas en form av demokrati, där de fria bönderna röstar fram en Dux, en hertig, som styr över Nya Yon och fiskebyarna. De sker även en reform inom Daak kyrkan som gör den mildare och mer förlåtande.

2650              Shaginov, en taup, föds av sina emigrerade föräldrar i Caserion. Shaginov går i lära hos sin far och senare på flera akademier i Caserion och Thalamur. Han dras mot den mörka sidan av magin och forskar kring demonologi och nekromanti. Under sin ”karriär” utforskar han den märkliga markdöden kring gastmarken i östra Thalamur. Därifrån tar han också ett stort stenfundament av den märkliga stensorten som tycks vara ursprunget till gastmarkens död. Han leder också en expedition till Edron och Cai där han hittar redogörelser för peripetierna och eonernas uppbyggnad. Här hittar han också sanningen kring Jelems försvinnande nedtecknade av Mundala kultens ledare. Tydligen satsar Jelems härskare på revansch vid nästa peripetin och de har gått i en magisk dvala fram till denna tid skall infinna sig. Shaginov ser möjligheten att nyttja denna kraft och söker sig därför först till Taupernas dal för att därefter ta sig till Yon.
2842              Genom att skänka bergstrollen flera artefakter och speciella legeringar lyckas Shaginov övertala dem att skapa hans Basaltfäste i de nordöstra bergen.
2850              Shaginov utvisas från taupernas dal och bosätter sig på Yon. Shaginov har sedan tidigare grundat Shaginovsekten och sekten skapar nu sitt huvudfäste på Yon. De har ”fri” tillgång till veddo och andra varelser för sina biomantiska och nekrologiska experiment.
2901              Shaginov är uttråkad på sitt långa liv och då han inser att det ännu är lång tid kvar till nästa peripeti. Han beslutar sig för att gå i dvala fram till en tid närmre peripetin. Som en förlustelse under sin ”dvala” kidnappar han en thalaskisk medborgare från ätten Harim. Hon hålls inspärrad med honom i hans grav. Då han märker att han får för starka känslor för henne tvingar han sig till att låta åren hinna ikapp henne och hon åldras.
2874              Gordrion grundas
2933              Cirefalierna grundar en liten koloni på Yon i syfte att utvinna svavel från träsket norr om staden. I täten för denna expansion är det cirefaliska handelshuset Pornaz. Svalet används för bl.a vinsvavling, tillverkning av vitriololja och essentiellt sulphur.Vitriololja och essentiellt sulphur används inom alkemin.Vitriololja används också i framställningen av mangenat. Så dvärgar och magiker är en del av målgruppen vid försäljning.
2936              Det svarta svärdets beskyddare uppför ett tempel på Yon för att i avskildhet och under härdande förhållande träna sina konster och visa sig värdig Martaris gunst.
2955              Sarakai, en drake, kommer till ön och bosätter sig i silvergruvan.(Här finns speldata                                       för Sarakai)
2960              Nu!

Yon

Statsskick: Enkel demokrati bland Yoniterna. Veddo har en hövding som väljs på livstid. Alla styrs rent formellt av Kurfursten.
Statsöverhuvud: Kurfurst Penarek
Rättsväsende: Enligt cirefalisk lag, som starkt gynnar cirefalier.
Areal: okänt
Invånarantal: Yoniter 3000, veddo 4000, tiraker 2000, cirefalier 700
Språk: gammal jargiska
Huvudort: Narzkar Krack (Rökfästningen), ca 800 inv.
Huvudnäring: Handel med svavel, pälsar och slavar. Lokalt hantverk och saltad fisk.
Handelsvägar: Handelsplats i Narzkar Krack.
Militära resurser: Cirefalierna har 300 elitsoldater i stadens närområde samt ca 50 marinkårister. Yoniterna kan sätta ihop en bondehär på upp till 500 man med enkel utrustning. Veddo har cirka 600 stridbara stamkrigare som främst verkar som jägare. Tirakerna skulle som mest kunna samla ca 800 krigare från de olika stammarna, om de kom överens med varandra...
Religon: Daakkyrkan, andedyrkan, och Cirza. Cirefalierna bedriver viss missionsverksamhet i staden.
Myntfot: cirefaliska mynt är gångbara annars gäller främst byteshandel.



Klimat
Kustväder Yon. Årlig medeltemperatur är -0.5°. Jan -15°, Feb -14°, Mar -9°, Apr -2°, maj 3°, jun 8°, jul 12°, aug 12°, sep 8°, okt 3°, nov -2°, dec -10°.

Inlandsväder Yon. Årlig medeltemperatur är -4°. Jan -22°, Feb -20°, Mar -13°, Apr -5°, maj 3°, jun 10°, jul 13°, aug 12°, sep 6°, okt -1°, nov -9°, dec -19°.

Intressanta personer på Yon

Kurfurst Penarek är mannen som styr över den lilla kolonin. Han har ett nära samarbete med handelshusen Pornaz och Temiranz. Han är lång och kraftigt byggd i de sena 40. Svart axellångt hår och ett välansat kort helskägg. Han lämnar sällan fästningen då han inte tycker om att beblanda sig med de simpla icke cirefalierna. Han är heller inte överdrivet förtjust över sin nuvarande placering. Starkt Cirza troende, tom för en cirefalier.

Crisma av husfurst Zhra. Kurfurstens 26 åriga hustru. Mycket vacker, mycket förnäm och mycket besviken över sin makes nuvarande placering.

Hiberos av Yon. Värdshusvärd  på ”Junker Hiberos” och tidigare frihetskämpe. Storväxt brunhårig man med ett kraftigt skägg. 55 år.

Elia av Yon. Hiberos fru. 50 år.

Julia Hiberos dotter av Yon. Hiberos 20-åriga dotter som hjälper till på värdshuset. PER 15.

Falx Hiberos son av Yon. Hiberos 22-åriga son. Atletisk byggd. PER 14. Mycket aktiv inom motståndsrörelsen. Motståndsrörelsens bas är under värdshuset, där cirefalierna minst skulle ana det. Antalet aktiva medlemmar som genomför små räder och ställer till med förtret är ca 60 yoniter kring Narzkar Krack.

Marius. Gycklare på Junker Hiberos. En skojfrisk ung man på 17 år. Rödhårig. Medlem i motståndsrörelsen.

Adjed Ben Zalit. Ansvarig för Klan Samjeds intressen på Yon. 33-årig zhan som lätt känns igen genom att gå klädd i flera lager tjocka vackra pälsar de få tillfällen han är ute på gatorna. Adjed har tre andra zhaner anställda vid sitt hus, Benjit (hans högra hand) samt Varaz och Gadjar (hans två välvuxna livvakter).

Mzian av Husfurst Marzin En hängiven Xinu kultist och medlem i sällskapet. Mzian är mycket välbyggd och atletisk. Han går alltid klädd i sin vapenrock med det svarta svärdet på. Mzian tillbringar mest tid i staden för att hålla koll på saker och ting samt för att smöra för kurfursten. Mzian utger sig för att vara Penareks goda vän trots att han föraktar Penarek för hans religiösa övertygelse.

Ilius. Tjuv och informatör åt Sällskapet. Försöker ofta bli ”vän” med nykomlingar för att få reda på vad de gör på Yon.

Jhim Spion och yrkesmördare. Utsänd av Svarta svärdets beskyddare i Caserion som börjar misstänka att saker och ting inte är helt rätt i klostret på Yon.

Augarrtah. Trukh rekryterad på Yon för att leda slavdrivarna i träsket. Våldsam och lättretad

Zenos. 27-årig brottare. En nykommen jargier som flytt till Yon undan rättvisan i Jargien. Stilig och välbyggd. Skrytsam över påhittade bravader. I sällskap med Ravius.

Ravius. 32 år, mångsysslare. Liten råttliknande man. Är i sällskap med Zenos som han träffade i jargien då de båda avtjänade ett straff i ett fångläger. Lyckades fly och söker nu lyckan på Yon.

Caros av Varion. 42 år krigare och smugglare. Tidigare frihetskämpe som nu gett upp kampen. Smugglar varor söderut via hamnen i Varion. Patriot. Köper svavel av trukhen Augarrtah.

Handelshus på Yon

Pornaz – Pornaz har en handelsbod i Narzkar Krack där de säljer importerade varor till soldater, cirefalier och andra som kan betala för sig. Inga stora vapen, bara dolkar och mindre fina hantverk.

Temiranz – Temiranz har ett kontor i staden men ingen riktig försäljning. Kontoret är främst ett centra för fortsatt exploatering av Yon samt för att slå sig in på svavelhandeln.


Klan Samjed – Även den muhadinska kefal klanen Samjed har ett hus med några arbetare i Narzkar Krack. Dessa är främst där för att i förväg få information om leveranser som skall föras genom Ziu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar