måndag 24 november 2014

Stadskampen i Davos


För vår spelgrupps nuvarande kampanj har vi fokuserat på området runt staden Davos i Jargiens centrala, nordliga delar. 
RP:na har kommit till området som slavar på en gladiatorskola; Ludis Garran. Belicius Garran som styr skolan är själv en fd gladiator som nått medborgarskap efter många år på arenan. Han har trots detta, och trots en viss rikedom, inte blivit fullt accepterad i de finare kretsarna. När hans unga, vackra dotter begår ett socialt övertramp, då hon visar uppenbart intresse för den unge Quintillius, rasar deras mödosamt uppbyggda värld samman. För att sätta Nivea, Garrans dotter, på plats låter Quintillis kidnappa henne och sätta henne på en bordell i staden. Belicius Garran får efter några dagar reda på detta och kan med RP:nas hjälpa få ut henne från bordellen. Efter detta blir familjen Garran paria i stadens sociala elit. Nivea är så förödmjukad att hon går i självmordstankar. Belicius Garran blir bitter och hämndlysten mot hela stadens överklass. Genom mutor köper han fribrev för RP:nas karaktärer. RP:na skulle egentligen aldrig komma levande från arenan då de är krigsfångar eller dömda för kätteri. Han visar fribreven för RP:na och förklarar att om de står honom bi i hans hämnd mot Davos rikemansfolk, så kommer han att släppa dem fria med fribreven och de fritatueringar som visar att de är fria gladiatorer. 
Gladiatortatueringen är stora tatueringar som bärs på underarmarna. Då gladiatorn är ofri består de av en cirkel som har ett stiliserat svärd genom sig. Den fria gladiatorn får cirkeln ifylld, samt att datum och namn tatueras in över och under cirkeln. 
Garran tänker nu söka hämnd på Davos folk genom att ta kontroll över den undre världen och skapa kaos i finfolkets affärer och trygga liv.

För att få lite yta för RP:na att röra sig i tog jag fram kartan nedan. 


RP:na rör sig främst i staden Davos. Denna stadskarta från Baldurs Gate använder vi nu som staden Davos i norra Jargien. Floden Kebes flyter vid staden i nord-sydlig riktning.



I staden och dess omgivningar finns ett flertal olika aktörer som RP:na kan komma att interagera med.

Fyrmanna Rådet
-Styr provinsen (Högste Censor, Högste Bibliotekarie, Högste Arkivator, Andre Arkivator)-183 akademiker från akademin och ”Salen”. Rådgivande till rådet.
Målsättning: Rådet strävar efter att upprätthålla kejsarens starka inflytande över Davos. Detta görs genom att hålla kyrkan på ”plats” genom stor frihet för folket. Kejsarakademin är ett sätt att få befolkningen att fokusera på vetenskap, handel och mindre på religiösa spörsmål. Samtidigt vet man att detta inte går att dra hur långt som helst, uppstår kätteri eller utbredd osedlighet kan det snabbt slå tillbaka på staden om inkvisitationen (som står utom kejsarens direkta makt) slår till. Medlemmarna i rådet bevakar sina positioner svartsjukt.

Lägre rådet
Målsättning: Beroende på person kan rådets medlemmar sträva efter olika mål. Flera strävar efter högre poster i Fyrmanna rådet, andra är mer akademiskt och filosofiskt inriktade vilket bäddar för många långa och meningslösa gräl mellan olika lärda i rådet. Lägre rådet är de som ansvarar för att Davos unika system med Ostracism efterlevs.

Daakkyrkan
-15 kyrkor i Davos (med jargiska mått mätt ganska få kyrkor utifrån stadens storlek)
-En basilika i övre staden, vid Drakporten
Målsättning: Då kyrkan i Davos har ett relativt litet inflytande strävar kyrkan efter att stärka sin makt.
Släkten Zenos, med primod Ravim i spetsen, har sedan någon vecka fått en grupp inkvisitorer till staden.

Inkvisitionen- Fyra inkvisitorer har anlänt till staden sedan någon vecka. Dessa leds av en synnerligen diabolisk överinkvisitor Galin (lite inspiration till Galin World Without End). 
Målsättning:  Galin drivs själv av diverse lustar som han anser är antimons frestelser utsända för att lura honom i fördärvet – dessa utgörs i många fall av kvinnor. Han är extremt ärelysten och nitisk i sin strävan att nå högre inom kyrkan. Hans tre medhjälpare är nitiska män som njuter av den fruktan de sprider kring sig. De är allt annat än gudfruktiga men mycket drivna till att hota med kyrkans straff och citat ur Libera.

Släkten Quintillis (Gröna)
-Kontroll över spannmålshandeln
-Kontroll över hamnens stuvare (genom coetus)
-Kontroll över Coetus Kebes (Flodens gäng) som styr övriga gäng i nedre staden.
-Andel i driften av Arenan med vadslagning
-Kontroll över ett antal av stadens tavernor (Savias Taverna, Tre Gamla Tunnor, Stormlyktan
-Bordellen Två Grottor
-Ett antal högre befattningar på Kunskapsakademin
Målsättning: Quintillis är den starkaste adelsätten i staden. Det är en gammal ätt som ser ned på alla typer av uppkomlingar, må det vara adelsfamiljer som vinner inflytande (typ Papas) eller medborgare som blivit rika och tror att de är något (typ otaliga handelsfamiljer och gladiatorskolan Garran). Deras mål är att behålla sin dominans och de är beredda att nyttja alla tänkbara medel för att göra det.

Familjen Caldbrun (jordanes)
-Timmerhandel, impregnering av timmer, sågverk
-Äpple och päron odlingar söder om Davos
-Litet rederi
Målsättning: Utveckla sin handel. Detta skall ske genom att få rätt att avverka timmer i de skogar som finns runt Davos. Avverkning är hårt styrd då det inte finns mycket skog kvar. De är fullt villiga att köpa svartavverkad skog om det erbjuds.

Familjen Jannath (jordanes)
-Äger stenbrotten i Montemcast och Montemcast II
-Äger tenn och koppargruvor
Målsättning: Utveckla sina gruvor. Detta kräver billig arbetskraft. Att det finns en utbredd fattigdom i de lägre klasserna gynnar familjen. Likaså är de krigsivrare mot bla Kamor då fälttåg brukar inbringa billiga krigsfångar och sedermera slavar.

Familjen Oberon (jordanes)
-Äger gods i provinsen
-Äger del i varvet
Målsättning: Driva upp matpriserna så mycket det går för att få höga avkastning på sina gods. Hålla nere timmerpriserna för att få god vinst i varvet.

Släkten Lomaro (Gröna)
-Guvenör Parva Patria (Dux)
-Äger Rodnande Sjöjungfrun
-Äger del av varvet i Davos
-Äger del i Arenan med vadslagning
Målsättning: Stort intresse för Kunskapsakademin. Detta intresse är indirekt då det är studenterna och deras nöjeslystnad som de främst drar in sina denarer på.

Släkten Papas (Gröna)
-Guvernör Altitu Mea (Dux)
-Rederi i Davos
Målsättning: Vill ha lugn i staden för att handel skall kunna flyta på så smidigt som möjligt.

Släkten Arcadis (Gula)
-Guvernör i Solvallis (Dux)
-Gods kring Corsis
-Bankverksamhet i Räknehuset
Målsättning: Vinna positionen som primod om den nuvarande skulle avlida. Driver sin verksamhet  för att få ihop tillräckligt med pengar för att köpa sig nästa primod position. Snikna och gnidna i sin strävan att tjäna pengar.

Släkten Zeno (Gula)
-Primod i Mihrit
-Kloster i Altos
Målsättning: Primod  Ravim vill stärka kyrkans makt i Davos. Han anser att det finns allt för mycket synd i provinsen. Därför har han begärt dit inkvisitionen för att granska folket och statuera några lämplig exempel.

Familjen Argetarma
-Höga positioner i Kunskapsakademin och ”Salen”
-Tillverkar och säljer mekaniska maskiner
Målsättning: Strävar efter inflytande genom den rikedom de tjänar på sina maskiner.  Anordnar storslagna fester för att marknadsföra sin maskiner samt för att nå hög social status och gillande från befolkningen. Misstror släkten Zenos och delvis kyrkan då de fruktar att kyrkan kan komma att använda familjens tekniska kunnande som ett uttryck för kätteri.

Coetus (i styrkeordning)
-Coetus Kebes (hamnområdet kring dockorna), 140 medlemmar
-Blodhänderna (yttre staden i söder), 60 medlemmar
-Sarrius Ormar (Svarta drakporten, yttre staden i norr, ledare Berax), 50 medlemmar
-Kebes Sten (Kebes bro), 50 medlemmar
-Härjarna (zhaner, i och kring Lilla Mühad), 30 medlemmar
-Pastor Caterva (herdar på berget och landsbygden), 100 medlemmar
-Ravias Råttor (Kebestrand, på västra sidan bron), 40 medlemmar
-Gallants Ståtliga (Vitfäste, söder om Lilla Mühad), 30 medlemmar
Målsättning:Målsättningarna varierar för respektive gäng. Oftast vill de lägre gängmedlemmarna bara slåss, supa och bola runt. De större gängen och ledarskiktet strävar oftast efter makt genom fruktan eller pengar.

”Gillet”
Niofinger – ledare över gillet. En anonym kvinna vars sanna identitet få känner till. Rilsa Rael utgör ofta frontansiktet för Gillet (se nedan).
Rakath Glitterskägg, zoloddvärg, styr Räknehuset, lokalledare i stadsområdet Branten
Rilsa Rael, zhan, lokalledare i Jahanner Byn och Niofingers högra hand
Målsättning: Gillet har nästan redan nått sitt mål då de kontrollerar det mesta som sker i staden, i alla fall allt som sker i undre världen. De tar ut 1/4 av övrig kriminell verksamhets vinst och har hållhakar på de flesta makthavarna i staden. Samtidigt bedriver Gillet viss välgörenhet och försöker upprätthålla en bild av att de står på de svagas sida. I varje stadsdel finns det en lokalledare som drar in Gillets fjärdedel samt håller koll på vad som händer.

Fexiors Klo

Fexior Klo är ett soldenärskompani som har sin bas i Davos. 
       -1200 legosoldater i sin sold.
-      Ca 300 stationerade i staden som stadsvakt i nedre staden och de yttre områdena. De syns alltså inte till i områdena 61, 65, 72 och 76 enligt stadsdelskartan nedan.
       -Övriga 900 är i övriga Jargien, eller bortom, på uppdrag.
       -Leds av Klobärare Ulder Corvusnal.
Målsättning: Ulder är nöjd med förbandets bas i Davos. Han är medveten om att de har en unik
position som stadsvakt i en jargisk stad. Han är militär personifierad och ogillar all typ av lathet och bristande disciplin. Han avskyr Gillets inflytande i staden och strävar efter att krossa det.

Jahannerna i Lilla Mühad
- Driver handel med exotiska lyxvaror, droger och smuggelgods
Målsättning: Vidmakthålla sin kultur och tro med så lite inblandning som möjligt fån jargiska kyrkan och byråkratin.

Acaleo (gladiatorer)
Ca 40 medlemmar i Davos
Målsättning: Värna gladiatorers rättigheter och arbetsförhållanden. Upprätthålla den ikonstatus framgångsrika gladiatorer kan nå.

Homino Nebulans
Målsättning: se Narzkarma sid 79 i Cirefalier.

Staden är indelad i ett antal stadsdelar eller distrikt. Olika fraktioner, särskilt olika gäng, har olika mycket inflytande i respektive stadsdel. Nedan anges stadsdelarnas namn samt vem som har mest inflytande.
RP:na har nu påbörjat sin innästling i Davos undre värld. Fokus har nu hamnat på stadsdelen Bartam (59). 
Därför har även detta områden brutits ned till ett antal gängområden. Olika gator och kvarter kontrolleras av olika gäng/sammanslutningar. RP:na tog snabbt det röda området i besittning och de kallas numera Vildarna av gemene man. Gillet har en officiell ståndpunkt att gängen får göra upp som det vill sålänge det inte påverkar Gillets inkomster. Inofficiellt vill de inte att något gäng skall växa sig för starkt. 

Gillet tar ut 1/4 av vad gängen drar in på diverse skumraskaffärer. Nedan följer en kort beskrivning av respektive gäng i Bartam. Det anges också vilken typ av verksamhet gängen bedriver samt vad de drar in för pengar på denna verksamhet, angivet som sm/tio dagar. Observera att 1/4 av pengarna sedan skall betalas till Gillet.

Blodsbröderna (Blodsbröderna SLP)
Tre tirakbröder styr gänget från sin grotta i berget som ligger utanför Davos. De kommer bara fram om natten och då det behövs osedvanlig styrka och brutalitet. Gänget består av ca 15 människor, främst jargier.
Gänget drar in pengar från kvarteret Lunden: 360 s. Marknaden (150 s), lokala daaktemplet (80 s), Värdshus (Stopet 20 s, Tornet 60 s, Hargons Stuga 30 s), Bokbindare (4 s),  3 st Bagare (6 s) , Låssmed (5 s), Vävare (5 s)
Gamle Boethius
Ett familjebaserat gäng. Leds av den gamle och sluge Boethius. Han söker ofta förhandla sig ur underläge samt sluta allianser för at möta större hot. Alla är väldigt lojala mot försvarar varandra till sista blodsdroppen. Har mycket goda relationer till Triangelns gäng då deras områden går i varandra. Familjen består av sammanlagt 28 medlemmar, varav ca 12 är stridbara.
De drar in pengar från Övre hamnen: 176 s. Bordell (40 s), Barberare (3 s), 2 st Bläckmakare (8 s), 3 st Kalligrafer (12 s), 3 st skräddare  (8 s), 2 st Nätknytare (5 s), 2 st Båtbyggare (10 s), Värdshuset Svärdsfisken (40 s), Tavernan Träbenet och Tunnan (30 s) samt tavernan Nästet (20 s).
Daaks kors
Området består av ett antal hyreskaserner där en viss religiös fanatism fått fäste. Den fantiska munken/självutnämnde profeten Tarrianus har samlat troende kring sig som tar ut tionde av alla i området och kontrollerar renheten bland kvarterets inneboende. De bedriver ingen egentlig beskyddarverksamhet utan är uppfyllda av fanatism. Sammanlagt finns ca 30 fanatiker. De missionerar även i kvarteren brevid. Vissa skulle nog egentligen bli glada om de försvann…
Bärarnas förbund
Inget egentligt gäng. I kvarteren bor många bärare och dragare som dagligdags arbetar över hela staden. De håller sig samman för att skydda sig mot andra gäng och för att samordna sina priser och bekämpa billigare uppkomlingar. Över 100 dragare/bärare bor med sina familjer i området.  Bärarna och dragarna rör sig över stora delar av staden och lyckas ofta höra rykten eller veta var vissa handelsvaror eftertraktas eller säljes.
Ett motsvarande samfund finns på andra sidan hamnen i närheten av Blomsteråsen. Dessa kallar sig Dragarnas Förbund och är bittra rivaler till Bärarnas Förbund – likheten i namn till trots.
Vildarna
RP’nas första gata. Fallaregatan: 40 sm. Bokbindaren (3 s), Sömmerska (2 s), Bryggare (3 s), Hjulmakare (2 s), Tavernan Stupet (10 s),
Bordell (20 s)
Lagerhuset
Ett gatugäng som tar ut beskyddarpengar från de köphus och handelsmän som använder de stora lagerhus som finns i området. De jagar även skadedjur (råttor och liknande) i området. De tar ut ganska låga avgifter för att inte på allvar dra på sig ett större handelshus vrede. Sabotage består i att tex släppa in ett stort antal skadedjur i ett förråd om innehavaren vägrar betala. Ca 10 olika lagerhus finns i området. Beroende på hur belagda lagerhusen är får de ut ca 100-200 s i veckan. Gänget består av ca 40 relativt unga medlemmar. De är inte särsklit vapenföra men nog så sluga och förslagna.
Tullarna
Tullarna är faktiskt just tullare utsedda av staden för att ta ut tull vid hamnens södra bryggor. Däremot hamnar huvuddelen av pengaran i deras egna fickor. Det rör sig om ca dussinet tullare så de utgör i sig ingen direkt maktfaktor. Däremot kan de kalla till sig patruller ur Fexiors Klo för att stävja oroligheter eller hantera bråkiga gäng. Detta gör att de blir en reell maktfaktor. Många vet att de är korrupta men bevis saknas. Från tullarna som tas ut i södra hamnen hamnar ca 500 s varje vecka i tullarnas egna fickor. Fiskprinsen och tullarnas områden är samma fast de är inriktade på olika ”affärsområden”. Tullarna har hittills lyckats undvika att betala avgift till Gillet.
Fiskprinsen
Fiskprinsen är den som kontrollerar fiskeflottan som utgår från Davos. Dessa fiskebåtar utgår alla från södra hamnen då finfolket i norra delen inte vill ha fiskstank i sina kvarter. Fiskprinsen och hans hejdukar (ca 30 st råskinn) är ”petere” till Coetus Kebes. De sysslar även med smuggling och i vissa fall, om tillfälle ges, piratverksamhet på floden.  Avgifter från fiskeflottan och annan ”tull” inbringar ca 400 s i veckan.
-Triangeln
Triangeln består egentligen av en sammanslutning av tre handelsmän som har fabriksverksamhet i kvarteret Triangeln. Familjerna är; Bonavar (driver en mekanisk verkstad som bla leverare delar till familjen Argetarma), Celtus (Skomakar fabrik) och hus Gordaz (cirefalisk familj som driver ett tryckeri). Familjerna betalar gemensamt in till Gillet ca 500 s per 10 dagar. De har ett antal hyrsvärd/råskinn i sin tjänst för att vakta sina fabriker och hem. Totalt ca 18 man, inkluderat 5 huskrigare ur familjen Gordaz. Familjen Gordaz huskrigare har rätt att bära enhandssvärd inom stadens murar. Huset Gordaz har också goda kontakter med cirefaliska handelshuset Pornaz (sid 56 i Cirefalier).
Porthundarna
Ett våldsamt gäng som verkligen pungslår folket i kvarteret . Kärngänget består av ca 20 brutala slagskämpar som dock brister i planering och finess. Gänget har också knutit till sig ett stort antal gatubarn. Fåraherdar säljer sin ull till vävare som håller till i kvarteret. Även annan skinnbearbetning är mångas syssla.
Gänget drar in pengar längs Klippgatan och  kvarteret Söderport: 146 s (73 s). Gänget tar nästan dubbla ”arvoden” jämfört med många andra vilket gör livet extra svårt för de som bor längs Klippgatan.  3 st Snickare (16 s), 5 st vävare (30 s), 3 st körsnärer (30 s), extra ”tullar” på varor som kommer genom porten (50 s), 2 st skräddare (20 s).
Bartams samariter
Det gäng som kontrollerar den populäraste festgatan i Bartam, Bartams Stråk; 455 s. Gängets namn kommer från att de anser sig göra en välgärning för kvarterat då de tar från de rika och sedan ger en del till de som har det sämre ställt. Gänget har något av en favoritstatus i Gillet då de agerar på liknande sätt. Gänget styrs av fd gladitorixan Cerci. Gänget är ca 20 st och är en blandning av fd gladiatorer  (ca 5 st)och folk från gatan.
7 st tavernor (från norr Basilikan 60 s, Bartams Ljus 30 s, Källarvalvet 30 s, Ungmön 40 s, Glade Munken 40 s, Tornuven 30 s, Spygattet 10 s), 2 st värdshus (Trillingarna 80 s, Valvet 60 s), längs en sidogata finns även ett Skrädderi (50 s), längst ned vid hamnen finns även Fiskhandlartorget (25 s).

Verksamhet i distriktet Bartam; Bryggare, Lampmakare, ljusstöpare, båtbyggare, bordell, barberare, bläckmakare, byggare, kalligraf, kistmakare,  körsnär, låssmed, nätknytare, repslagare, sadelmakare,  segelmakare, skomakare, skräddare, slaktare, snickare, tandsmed, läkare, tatuerare,  träsnidare, vävare, fiskare, hälare, piratverksamhet, värdshus, tavernor.
Varje tio dagar dras det in ca 3800 s i hela distriktet. Från detta skall Gillet ha ¼ dvs ca 950 s.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar